Γράφει η: Λαμπρινή Μόσχου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος
Το ρόδι, ένα φρούτο σε σχήμα μήλου, έχει κοκκινόχρυση φλούδα και έναν μεγάλο κάλυκα στην κορυφή. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στον ναό του Σολομώντα και στουςμανδύες των ιερέων, και αναφέρεται στο «Άσμα Ασμάτων» στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με τον θάνατο), γι’ αυτό στους γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Γενικά, το ρόδι θεωρείται από πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Ως πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, τα ρόδια βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών.
Ο χυμός του ροδιού έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Μειώνει σημαντικά την αθηροσκλήρυνση, εμποδίζει
την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής»
χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Μειώνοντας αυτόν τον κίνδυνο, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών
επεισοδίων.
Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βοηθάει άντρες με προβλήματα στη στυτική λειτουργία.Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τηθεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη. Ο χυμός, αναμεμειγμένος με ίση ποσότητα ελαιόλαδου, εξαφανίζει τις κηλίδες του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες. Τέλος, τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο και τις πυώδεις αμυγδαλές (γαργάρα).
Προσοχή: Τα άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια καλό είναι να αποφεύγουν το ρόδι, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κάλιο.
Πηγή: Βάση δεδομένων θρεπτικής ανάλυσης τροφίμων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, έκδοση 18 (2005)