Η ανακούφιση από τον υποξύ και χρόνιο πόνο που προκαλούν οι διάφορες παθήσεις είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί από μέρους του ασθενούς ψυχραιμία, ενημέρωση, λήψη σωστών αποφάσεων και στη συνέχεια συνεργασία και υπομονή με τον ή τους θεράποντες ιατρούς για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Σύμφωνα με το περιοδικό CHRONIC PAIN IN AMERICA οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο αντιμετωπίζουν δυσκολίες να βρούνε ιατρούς που να μπορούν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τον πόνο τους. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι επεμβατικοί ιατροί πόνου εξετάζουν τον άρρωστο και σε συνεργασία με ομάδα υποστήριξης αντιμετωπίζουν τον οξύ και χρόνιο πόνο, καλοήθη και κακοήθη, με συνδυασμό φαρμάκων, σύγχρονων επεμβατικών τεχνικών και ψυχολογικής υποστήριξης.
Τι είναι η Επεμβατική Διαχείριση του Πόνου
Σύμφωνα με την American Society of Interventional Pain Physicians(ASIPP) η επεμβατική διαχείριση του πόνου περιλαμβάνει τη διάγνωση και θεραπεία διαταραχών σχετικών με τον πόνο.
Οι στόχοι της επεμβατικής διαχείρισης του πόνου είναι να ανακουφίσει, να περιορίσει, ή να διαχειριστεί κατάλληλα τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, εφαρμόζοντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, ειδικά σχεδιασμένες για τη διάγνωση και θεραπεία επώδυνων διαταραχών. Η επεμβατική θεραπεία πόνου βοηθάει επίσης τους πάσχοντες να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους γρήγορα και χωρίς ισχυρή εξάρτηση από φάρμακα.
Η εξειδίκευση της επεμβατικής θεραπείας πόνου είναι από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες ειδικότητες παγκοσμίως. Ασκείται κυρίως από αναισθησιολόγους και η μοναδική διεθνής διαπίστευση για την ασφαλή και υπεύθυνη άσκηση της δίνεται, κατόπιν εξετάσεων, από το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΝΟΥ (WIP). Ο τίτλος ονομάζεται Fellow Of Interventional Pain Practice(FIPP).
Η επεμβατική θεραπεία πόνου αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο θεραπείας ανάμεσα στη συντηρητική αντιμετώπιση (φάρμακα, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία) και τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλούν υποξύ ή χρόνιο πόνο (πχ ισχιαλγία από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου).
Κάθε ασθενής ο οποίος δεν μπορεί να βρει έγκαιρη και ικανοποιητική ανακούφιση από τον πόνο, θα πρέπει προτού καταφύγει σε μια χειρουργική επέμβαση, να υποβάλλεται σε κάποια ή κάποιες από τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές της επεμβατικής θεραπείας πόνου.
Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με επεμβατική θεραπεία πόνου
- Οσφυαλγία
- Οξεία Ισχιαλγία (κήλη ή προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου)
- Χρόνια ισχιαλγία( μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη ή μετά από οξεία κήλη δίσκου και ριζίτιδα)
- Αυχεναλγία
- Αυχενοβραχιοναλγία
- Κεφαλαλγία
- Νευραλγίες
- Αρθρίτιδα
- Καρκινικός πόνος
- Μετεγχειρητικός εμμένων πόνος
- Νευροπαθητικός πόνος
Οι 3 γενικές κατηγορίες των Επεμβατικών Τεχνικών
Α) οι στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων (τοπικά αναισθητικά, κορτικοστεροειδή, αλκοόλη, ιατρικό τσιμέντο) σε περιφερικά νεύρα, νευρικές ρίζες της σπονδυλικής στήλης, σπονδύλους και συμπαθητικά γάγγλια για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους π.χ
1. διατρηματική οσφυϊκή επισκληρίδιος έγχυση (οσφυοϊσχιαλγία, κήλη δίσκου, φλεγμονή/δυσλειτουργία νευρικής σπονδυλικής ρίζας, μετάσταση σπονδύλου)
2. νευροπλαστική-συμφυσιόληση με καθετήρα RACZ (οσφυοϊσχιαλγία μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη (Σ.Σ), χρόνια ριζίτιδα (ισχιαλγία – αυχενοβραχιοναλγία)
3. αυχενική και θωρακική επισκληρίδιος έγχυση ( κήλη αυχενικής μοίρας Σ.Σ, θωρακικός πόνος)
4. αποκλεισμοί νεύρων με χρήση νευροδιεγέρτη (διάγνωση/ θεραπεία περιφερικής νευροπάθειας)
5. κυφοπλαστική- σπονδυλοπλαστική (οστεοπορωτικό ή μεταστατικό κάταγμα σπονδύλου)
Β) 1. εφαρμογή ραδιοσυχνότητας RF μέσω βελόνας και ηλεκτροδίου (ανάπτυξη θερμοκρασίας έως 800 Κελσίου) με σκοπό:
α) την απονεύρωση εκφυλισμένων επώδυνων αρθρώσεων και μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης (χρόνια οσφυαλγία)
β) την απονεύρωση επώδυνων σπλαγχνικών οργάνων της κοιλιάς και της πυέλου, για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.
γ) Καταστροφή του γαγγλίου του τριδύμου για την ανακούφιση από ανθεκτική στη συντηρητική αντιμετώπιση νευραλγία τριδύμου.
2. εφαρμογή διακοπτόμενης ραδιοσυχνότητας PRF (ανάπτυξη θερμοκρασίας έως 420 Κελσίου) σε γάγγλια της σπονδυλικής στήλης και περιφερικά νεύρα , με σκοπό την τροποποίηση της μεταφοράς των επώδυνων σημάτων προς το νωτιαίο μυελό. Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται
α) σε περιφερικές νευροπάθειες (τραυματισμούς, δυσλειτουργία νεύρων)
β) σε φλεγμονές νευρικών ριζών (χρόνια οσφυοϊσχιαλγία και αυχενοβραχιοναλγία λόγω κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου)
γ) σε καταστάσεις άτυπης προσωπαλγίας.
δ) σε επώδυνες αρθρώσεις
Γ) θεραπείες νευροτροποποίησης, που περιλαμβάνουν
1) τη διέγερση του νωτιαίου μυελού ,
2) την περιφερική νευροδιέγερση
3) την υπαραχνοειδή συνεχή έγχυση δραστικών φαρμάκων (μορφίνης, ζικονοτίδης, μπακλοφένης) μέσω ειδικών, πλήρως εμφυτευμένων συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας.
Εφαρμόζονται σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό ή /και σωματικό πόνο, οι οποίοι δεν μπορούν να ανακουφιστούν επαρκώς με φαρμακευτική αγωγή ή με άλλες λιγότερο επεμβατικές μεθόδους.
Παράδειγμα τέτοιων επώδυνων καταστάσεων είναι το σύνδρομο εμμένοντος πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση στη μέση, ο ισχαιμικός πόνος άκρων της περιφερικής αγγειοπάθειας, ο νευροπαθητικός πόνος άκρου μετά από ακρωτηριασμό ή τραυματική βλάβη νευρικού πλέγματος, η κεφαλαλγία, ο καρκινικός πόνος, η μεθερπητική νευραλγία, η διαβητική περιφερική νευροπάθεια κ.α